Czy pierogi można nazwać daniem narodowym Polski? Większość odpowie bez wahania: tak! I doda, że umiejętność ich przygotowania powinna być prawem – a może nawet przywilejem – każdego...
Według jednej z popularnych opowieści, pierogi do Polski miał sprowadzić św. Jacek Odrowąż w XIII w. z Rusi Kijowskiej – stąd przysłowie „święty Jacek z pierogami”.
Początkowo pojawiały się głównie podczas świąt i uroczystości, np. wesel, żniw czy wigilii. Dopiero z czasem stały się potrawą codzienną.
W ramach poszerzania wiedzy o tradycjach kulinarnych dzieci uczestniczące w wakacyjnych zajęciach w bibliotece 13 sierpnia 2025 r. wybrały się na warsztaty przygotowywania pierogów.
W iście królewskim stylu zostali przyjęci w Restauracji „Babie Lato” w Kościelnikach Górnych. Domowa atmosfera, uśmiech, dobre słowa i niezwykła gościnność towarzyszyła uczestnikom od momentu przekroczenia tej zacnej restauracji aż do samego wyjścia. Dzieci pod czujnym okiem pań nauczyły się, jak przygotować to narodowe danie. Pani Marta sprawiła, że wszyscy bez wyjątku czuli się niezwykle swobodnie i zaopiekowani w każdym calu.
Piękne podziękowania dla całej ekipy „Babiego Lata” za to cudowne przedpołudnie.
Działanie to element zadania „Dziedzictwo i przyszłość- śladami naszej kultury”. Projekt dofinansowany ze środków budżetu państwa, przyznanych przez Ministra Edukacji w ramach programu „Nasze tradycje”.